Jajamensan!
Och som den lilla huslighet jag har kommit att bli på senare tid har jag självklart utnyttjat detta skogens svarta guld.
Bären växer i omgångar, så de buskar jag länsade på litervis med bär förra veckan skördade jag på ännu tre liter häromdagen. Och om ett par dagar kommer det finnas minst lika många mogna bär till att kamma in!
Jag har experimenterat mig fram lite, i bärkokandets djungel som för mig är tämligen så främmande.
Utöver min ekonomiska ådras glansdagar under ett sommarlov i mellanstadiet, då jag och en vän länsade våra vinbärsbuskar, kokade gele och sedan sålde som "Hemmagjord Glosebogele" i hopp om att tjocka på våra taniga plånböcker (jo, vi tjänade faktiskt en hel del. Sålde tomt på lagret åtminstone) har jag ingen större erfarenhet av inläggningar och syltande.
Men, nu när jag varit sjukskriven så länge, obenägen till både plugg och jobb, började det klia i fingrarna efter att få skapa och vara kreativ. Eftersom jag alltid älskat att vara i skogen och under somrarna NJUTIT av att gå och småplocka och mumsa på bär under mina promenader bestämde jag mig nu för att ta detta till ett higher level.
Jag hittade massa små söta glasburkar och boken Sommar på burk i försomras när jag kikade in på Lagerhaus, och slog till direkt.
Sedan dess har det blivit jordgubbssylt och jordgubbssaft, vinbärssaft, flädersaft, fläderchampagne och nu björnbärsmarmelad med apelsin i. Just ja, en omgång björnbärslikör är påbörjad också. Ett litet längre projekt som tar en månad ungefär att färdigställa.
Och alldeles precis just nu står faktiskt en omgång björnbärssylt, med en vaniljstång som smaksättning, på spisen och svalnar.
Det är så tillfredsställande att först plocka alla dessa bär (och provsmaka efter behag såklart), sen ställa bunken/hinken/skålen/vad du nu valt att plocka i- framför sig och riktigt glo sig full av nöjdhet över de vackra, goda bären!
Efter det kika bland recepten och hitta nåt eller några som lockar.
Det som är så bra med den boken jag köpte är att det är ett kapitel för varje sorts bär/frukt och vad som bäst lämpar sig att lagas med dem, samt var man lättast kan hitta dem och när.
Sen är det bara att invänta skaparlusten. En öppen eftermiddag, gärna lite regn ute, då blir jag som mest sugen att dona och pyssla i köket!
Själva kokandet är väl inte det roligaste man kan ta sig för, men resultatet desto bättre.
Och medan man väntar på att det ska bli klart, kan man sysselsätta sig med att pynta burkar med etiketter och "dukar" på locket. Pyssel som man inte behöver vara picasso för att klara av = perfekt!
Till slut, när det är klart, och burkarna/flaskorna står där, fyllda och uppradade och -förutom nåt litet smakprov som får en plats i kylskåpet- redo att ställas ner i jordkällarens mörker för att invänta höst och mörkare tider att avnjutas på.
Då!
Då är jag baskemig både stolt och nöjd!
Frigiven.
2 kommentarer:
Underbar läsning,som vanligt!!
Poeterna i Gullabo.....Du och Velo!
Stina!!
Tack Stina! Vad glad jag blir!! :D
Skicka en kommentar